"Kymin Johtokunnan Huvila"

Moni on ajanut Huvilan ohi useita kertoja, mutta harva sitä on silti huomannut. Huvila sijaitsee aivan Kuusankosken keskustan läheisyydessä Ahlmannintien Kuusankosken päässä Kymintehtaan läheisyydessä. Kymin Huvila herättää paljon kiinnostusta ja siihen liittyy paljon mystiikkaa. Huvilalle on päässyt vierailemaan vielä harvempi kuin Voikkaan Klubille. Mitä vuonna 1873 rakennetusta vanhassa ja kauniissa puutalossa on oikein tapahtunut? Onko se pelkkä Kymin tehtaan ylimmän johdon edustustila, niin kuin kerrotaan.

Vuonna 1873 rakennettu Kuusankosken vanhin käytössä oleva asuintalo tarjoaa arvokkuutta, upeutta, loistokkuutta ja hienostuneisuutta. Huvilan on suunnitellut suomalainen arkkitehti Theodor Decker, joka on opiskellut Tukholman taideakatemiassa vuosina 1858–1863.

Alkujaan talo on rakennettu isännöitsijän asunnoksi. Edustustilaksi talo muuttui vuonna 1943, jota ennen se toimi vuoteen 1936 asti yhtiön paikallisjohtajan tai toimitusjohtajan asuntona. Viimeinen huvilan vakituinen asukas oli vuorineuvos Einar Ahlman, joka rakensi Kymiyhtiön uutta tulevaisuutta Suomen itsenäistymisen jälkeen. Huvila edustaa aikakauden puuhuvilatyyliä, joka on pidetty lämpimänä upeiden kaakeliuunien avulla. Huvilan isossa ruokasalissa voi aistia vanhaa tunnelmaa, jonka monet sukupolvet ovat jälkeensä jättäneet. Jättimäisen pöydän ympärillä on istuttu kaikessa rauhassa useilla eri vuosisadoilla ja vuosikymmenillä keskustelemassa ja syömässä. Huvilalla on pohdittu tulevaisuutta, rentouduttu ja vietetty lukuisia juhlia suuren pöydän ympärillä. Huvilasta riittää varmasti paljon tarinoita kuultavaksi. Puutalo ei ole enää Kymin edustuskäytössä, mutta Huvila elää yhä. Uusi elämä vanhassa hengessä tarjoaa nyt kaikille mahdollisuuden nuuhkaista tuota salaperäistä tunnelmaa.

Kurkkaa TÄSTÄ koko Kymin Huvilan historiikki.